Hoe ga je als ontwikkelaar of woningbouwcorporatie om met de verplichtingen vanuit de Wkb en hoe kan je deze voor je laten werken?
De Wkb biedt mooie kansen om grip te houden op kwaliteit zonder dat je zelf de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid naar je toetrekt. Hoe je dat doet? Binnen de Wkb-systematiek gaat het om aantonen van kwaliteit. Hier zit de crux.
Begin bij het begin
Want de verplichting op het inschakelen van een kwaliteitsborger en het opbouwen van een as built dossier rust op de vergunninghouder.
In het geval dat je dat zelf bent vanuit de rol van ontwikkelaar of coöperatie zul je moeten gaan nadenken hoe en welke bewijslast tijdens de bouw verzameld gaat worden. Je zult zelf niet dagelijks op de bouw aanwezig zijn. Het ligt dan voor de hand om taken door te schuiven naar de realiserende partij.
Een stap verder is de mogelijkheid om de tenaamstelling van de vergunning na aanbesteding over te schrijven naar de aannemer zodat deze de verdere verplichtingen vanuit de Wkb op zich neemt.
In beide gevallen zal de aannemer hiervoor een vergoeding verlangen.
Slim inrichten projectorganisatie
Wanneer één van bovengenoemde varianten is gekozen komt het aan op het slim inrichten van de projectorganisatie. In de paragraaf kwaliteit is het advies om op te nemen dat je als opdrachtgever de verslagen van de bouwplaats audits van de kwaliteitsborger en meldingen van afwijkingen of wijzigingen van de aannemer. Hiermee informeert deze de kwaliteitsborger over zaken welke afwijken van de initieel getoetste stukken. Dit zal overigens alleen Bouwbesluit gerelateerde onderwerpen betreffen. Het gaat uiteindelijk om de verklaring dat de kwaliteitsborger een gerechtvaardigd vertrouwen heeft dat het gerealiseerde gebouw voldoet aan Bouwbesluit.
Maar wat als je meer wil?
Het is mogelijk om binnen het contract aanvullende eisen te stellen op gebied van toe te passen materialen, kleuren of dergelijke. Hierbij moet dan ook opgenomen worden dat wordt aangetoond (door middel van rapportages) dat zaken conform deze eisen zijn aangebracht/verwerkt.
Om tot een goede invulling te komen van het as-built dossier en omdat de aannemerij steeds bewuster bezig is met het voorkomen van faalkosten gaat een aannemer steeds vaker werken met een keuringsplan. Een keuringsplan is een document waarin wordt aangegeven welke onderdelen er een vastlegging wordt gedaan. Dat kan in de vorm van foto’s, een oordeel van een adviseur, meting enz. De resultaten zullen altijd worden vastgelegd in een rapportage of registratietool.
Wat kan je contractueel regelen?
In het contract kunnen aanvullende eisen worden opgenomen waarbij aangegeven wordt dat betreffende zaken aangetoond moeten worden. Ook deze aanvullende eisen worden opgenomen in dit keuringsplan zijn. Samen met het borgingsplan worden alle kwalitatieve eisen vanuit de verschillende scopes (goed en deugdelijk, contractuele verplichtingen en wet- en regelgeving) gebundeld. Deze documenten moeten vanuit de Wkb-systematiek actueel gehouden moeten worden.
Door periodiek het keuringsplan en het borgingsplan periodiek te bespreken met de uitvoering en de verslaglegging vanuit de kwaliteitsborgers (verslag bouwplaats audits) en de meldingen van afwijkingen of wijzigingen van de aannemer te monitoren ontstaat een goed beeld van de voortgang en kwaliteit van het werk.
De kunst is om aan de voorzijde een beperkt aantal maar vooral relevante risico’s/aandachtpunten in het contract op te nemen. Dit is lastig omdat vaak alles als risico aangemerkt wordt.
Tip…
Ga na wat in voorgaande projecten uiteindelijk zaken waren welke beter of anders hadden gemoeten of gekund.
Uiteindelijk baart oefening kunst en zal je ervaren dat een aannemer steeds beter wordt in het aantonen van kwaliteit en altijd nog steekproefsgewijs wordt gecontroleerd door een kwaliteitsborger.
Meer weten?…. bel of mail me voor een afspraak