Casco badkamers binnen de Wkb
Kan een opdrachtgever straks niet meer kiezen voor casco opties omdat binnen de Wkb-systematiek kwaliteitsborgers geen verklaring afgeven wanneer er bijvoorbeeld geen badkamer aanwezig is tijdens de oplevering?
De eis vanuit het Besluit bouwwerken leefomgeving is helder. De badruimte moet waterdicht zijn en de vorming van allergenen door vocht moet worden beperkt.
Inmiddels blijkt dat de kwaliteitsborgers hier verschillend mee om gaan. In veel gevallen wordt er geen verklaring afgegeven. Bij andere wordt dit wel gedaan op basis van nader aan te leveren bewijslast.
Maar wat nu als die verklaring er om deze reden niet wordt afgegeven?
Strikt formeel gaat hier bevoegd gezag dan over. De handreiking Toezicht en handhaving Wet kwaliteitsborging van de VNG geeft hierin aan dat dit kan worden gezien als een kleinere afwijking van het Bbl (zoals ook ventilatieroosters en energiemaatregelen zoals het plaatsen van zonnepanelen) en is een last onder dwangsom mogelijk.
De handreiking Toezicht en handhaving Wet kwaliteitsborging geeft hiernaast ook aan dat er bij kleine afwijkingen ook aspecten in de beoordeling moeten worden meegenomen als:
- Er sprake is van een klein verschil
- Verschil is niet of nauwelijks met het blote oog waarneembaar
- Derden worden niet in hun belangen geschaad.
- Het ongedaan maken van de overtreding brengt buitenproportioneel hoge kosten met zich mee of zou onevenredig zijn jegens de overtreder
Ons advies is om, zodra duidelijk is dat er sprake is van een casco oplevering van bijvoorbeeld een badkamer, dit vooraf te overleggen met bevoegd gezag (gemeente) om hierin helderheid te hebben en afspraken te maken.
Bron: Handreiking Toezicht en handhaving Wet kwaliteitsborging bouw VNG 1 oktober 2023
Meer weten? bel of mail Kees Hootsen voor een afspraak